Ce putere alegem la un sistem fotovoltaic?

Cea mai importantă întrebare când alegem un sistem fotovoltaic. În următoarele rânduri voi încerca să explic care sunt aspectele de considerat, care ne vor oferi și răspunsul la final.

Alegerea trebuie să fie bazată pe consumul căminului. Dacă investim într-un sistem prea mare există riscul ca investiția sa nu fie niciodată recuperată. Iar acest fapt este total în antiteză cu scopul unei asemenea investiți. Care trebuie să ne sporească confortul și reducă factura lunară de curent într-un final, nu să fie un cost în plus. În următorul tabel avem expus, bazat pe consum, sistemul în care merită să investim. De exemplu un cămin unde consumul nu depășește 200 de RON/lună ar beneficia cel mai mult pe urma unui sistem de 2kW. Vă întrebați cum am ajuns la această concluzie? Răspunsul constă în faptul un sistem care nu își recuperează costul in maximum 5 ani nu este o alegere bună. Durata de viață medie fiind de 15 ani, vrem ca măcar de doua ori atât să beneficiem de el. În momentul care scriu eu acest articol prețul per kW instalat rezidențial (sub 10kw) este de aproximativ 1000 de euro / kw.

Cum alegem un sistem fotovoltaic?

Foarte important să devenim prosumatori pentru a valorifica producția din timpul lunilor însorite. Altfel acest calcul nu mai este valabil și putem adăuga încă câțiva ani până la recuperarea investiției. Putem alege și acumulatori, dar în momentul de față cel mai eficient acumulator este prosumatorul.